De ce este necesara protejarea la incendiu a tablourilor electrice

Intr-un context in care un investitor sau un beneficiar al unui tablou electric cauta o solutie economica cat mai accesibila, apare intrebarea, justificata, de ce sa adopt un sistem de protectie la incendiu pentru un astfel de tablou electric. In esenta, daunele provocate de un eventual incendiu la un tablou electric nu sunt atat de mari, insa in aproape toate situatiile in care apare un incendiu la un tablou electric, incendiul se propaga la restul cladirii, acesta fiind de fapt principalul motiv pentru care este necesara protectia.

 

Datele statistice arata ca 13% din incendiile la cladiri sau anexe utilizate in scopuri de productie sau comerciale, apar in zona tablourilor electrice, iar dintre aceastea 21% sufera daune totale cauzate de incendiu.

 

Principalele cauze care genereaza incendii la tablourile electrice sunt urmatoarele:

• Scurtcircuite, supraîncărcare sau supraîncălzire a componentelor;
• Conexiuni electrice defecte;
• Defecțiune electrică;
• Scurgeri electrice;
• Formarea arcurilor intermitente;
• Oboseala/Timpul de viata al firelor electrice;
• Instalare incorectă
• Echipament defecte
De ce este necesara protejarea la incendiu a tablourilor electrice

Protectie tablou electric

Cu exceptia camerelor tehnice care sunt supravegheate, in general de personal ce asigura activitatea de comanda si control, in marea majoritate tablourile electrice sunt nesupraveghiate. Chiar daca o eventuala interventie umana pentru stingerea unui incendiu este posibila si cu mijloace adecvate (stingatoare) totusi s-a dovedit ca in aproape toate situatiile aceasta se face cand este prea tarziu. 

 

In aceste conditii, adoptarea unor sisteme automate de interventie pentru stingerea incendiilor aparute la tablourile electrice, este cea mai buna solutie. Un sistem automat pentru detectie si stingere incendii, are avantajul ca poate fi configurat in mai multe moduri, astfel incat sa corespunda cerintei de baza dar si unor criterii cerute de beneficiar sau impuse prin legislatie.