Duza silentioasa deversare gaz inert


Centrele de date au devenit componente principale ale tehnologiilor moderne, infrastructurii de comunicatii precum si pentru afaceri si schimburi mondiale. Avand in vedere importanta acestora, necesitatea de a proteja impotriva intruziunilor si distrugerii devine indispensabila. Potrivit datelor statistice, traficul de date la nivel mondial se mareste constant an de an. 

 

S-a constatat ca intreruperile in functionarea normala a centrelor de date, cauzeaza costuri imense, existand diverse evenimente ce pot genera aceste intreruperi. Incendiile sunt, poate, cea mai putin previzibila cauza a intreruperilor in functionare a centrelor de date, insa in acelasi timp reprezinta unul din cele mai mari pericole atat pentru functionarea normala cat si pentru personalul ce deserveste.

 

Protectia impotriva incendiilor pentru centrele de date (camere server) este complexa, deoarece programul general de protectie trebuie sa se bazeze pe nivelul de risc acceptabil, indeplinind rigorile de fiabilitate si continuitate a afacerii.

 

Principalul scop si obiectiv pentru protectia centrelor de date este de a asigura siguranta vietii, asigurarea proprietatii si a garanta continuitatea activitatii. Sistemele cu gaze inerte suprima incendiul utilizand gaze aflate in atmosfera terestra. Sunt numite sisteme cu inundare totala datorita capacitatii lor de a ajunge in spatii ascunse intr-un timp extrem de scurt, scazand nivelul de oxigen sub nivelul la care se poate intretine arderea, fiind un agent de stingere curat, sigur pentru echipamentele electrice si electronice care sunt sensibile la apa sau amestecuri chimice. 


 

Duza silentioasa deversare gaz inert

Amortizare zgomot


Sistemul de stingere cu gaz inert este cel mai potrivit pentru protejarea centrelor de date. Totusi experienta in utilizare a dovedit ca interventia unui sistem de stins incendii poate produce deteriorari hard disk-urilor in timpul deversarii gazului inert. In conditii de laborator s-au efectuat teste privind efectul ce-l are deversarea brusca a gazului inert in camera protejata, monitorizandu-se atat efectul pe care-l are presiunea dar si nivelul de zgomot produs in timpul descarcarii gazului. S-a constatat ca schimbarea brusca de presiune nu are influenta asupra functionarii hard disk-ului, insa s-a dovedit ca o crestere a nivelului de zgomot peste 105 dB poate reduce semnificativ performanta si chiar blocarea acestuia peste un nivel de 115 dB. 

 

Studii ulterioare au demonstart ca performanta de scriere/citire a unui hard disk se reduce cu peste 50% la un nivel de zgomot mai mare de 110 dB. Aceste studii au permis sa poata fi adoptata o limita tehnologica in privinta zgomotului ce poate fi acceptat in camera server pentru a asigura integritatea si siguranta in functionare a acestora in timpul descarcarii gazului inert.

 

Pentru a rezolva aceasta problema s-au utilizat duze construite special pentru a respecta o limita maxima a nivelului de zgomot in timpul deversarii gazului inert. Daca sunt utilizate impreuna cu un sistem de reducere al presiunii de descarcare, duzele cu amortizare reduc zgomotul si vibratiile cauzate de descarcarea agentului de stingere sub nivelul critic care ar putea produce daune in functionarea hard disk-urilor.

 

Adoptarea duzelor cu amortizare este considerata optionala, la alegerea beneficiarului, insa este o alegere recomandata pentru a preveni orice situatie neplacuta cauzata de o deversare a agentului de stingere.


NOTA: La cerere putem pune la dispozitia celor interesati un studiu mai amplu privind descarcarea gazului inert prin duze cu amortizare.


Duza silentioasa deversare gaz inert
Duza silentioasa deversare gaz inert