Protectia la incendiu a hotelor si suprafetelor de gatit


Instalatiile pentru stins incendii la hote, din cadrul bucatariilor restaurantelor, hotelurilor, unitatilor de cazare, sunt impuse in majoritatea cazurilor de institutiile abilitate, respectiv IGSU. In cazul unitatilor de preparare a hranei in scopuri comerciale, unitati ce sunt in situatia de a obtine autorizarea, instalatia pentru stingere incendiu la hota bucatariei este obligatorie.

 

Necesitatea implementarii unei astfel de instalatii este justificata prin pericolul generat de aparitia unui incendiu in zona de gatire, incendiu ce s-ar putea extinde la restul cladirii, distrugand bunurile materiale si punand in pericol viata persoanelor aflate in incinta. Aceasta justificare este intarita si de statisticile care arata amploarea incendiilor aparute in zona de gatire.

 

O atentie deosebita trebuie acordata la alegerea tipului de instalatie care sa reactioneze la apritia unui incendiu, precum si a modului in care aceasta poate reactiona pentru a stinge incendiul. In zona de gatire, riscul de incendiu este asociat cu substante inflamabile lichide sau solide din Clasa K de incendiu. Clasa K de incendiu se refera la incendii care implica uleiuri, grasimi vegetale sau animale care pot constitui o sursa combustibila.

 

Este important sa precizam ca natura acestor substante nu permite stingerea unui incendiu cu apa. In cazul unui incendiu, temperatura gasimilor care se aprind (avand deja temperaturi ridicate) creste foarte repede la valori din ce in ce mai mari, stingerea cu apa, genereaza reactii care in primul rand pot produce rani grave persoanelor care incearca sa stinga, sau poate accelera procesul de ardere marind incendiul.

 

Este foarte important ca in cadrul instructajelor cu personalul operator aceste aspecte sa fie bine lamurite astfel incat sa nu se incerce stingerea cu apa in cazul aparitiei unui incendiu la hota sau suprafata de gatire (aragaz, friteuze, cuptoare, etc). 

 

Incendiile aparute in zona de gatire, se extind rapid nu numai datorita substantelor combustibile aflate in stadiul de preparare ci, mai este un amanunt, deseori ignorat de detinatorii unitatilor de gatire si anume curatarea, degresarea hotelor si a tubulaturii de aspiratie. In timp activitatea de gatire a hranei genereaza vapori fierbinti, care poarta cu ei particule de grasimi.

 

Acesti vapori odata ajunsi in zona de aspiratie se racesc, o parte din ei depunandu-se pe suprafata interioara a hotelor si a tubulaturii de aspiratie. Aceste depuneri de grasimi care in timp se solidifica, in cazul aparitiei unui incendiu, sporesc procesul de ardere si accelereaza extinderea incendiului.

Protectia la incendiu a hotelor si suprafetelor de gatit

Stingerea incendiilor la hota bucatarie


Stingerea efectiva a incendiilor aparute in zona de gatire se poate face cu instalatii pentru stins incendii din Clasa K, sau acolo unde nu sunt prevazute instalatii, pot fi utilizate stingatoare cu substante (agent de stingere) pentru Clasa K de incendiu.

 

Alegerea instalatiilor pentru stins incendii trebuie sa se faca dupa cateva criterii care urmaresc legalitatea, eficienta, modul de reactie si nu in ultimul rand posibilitatea de a avea o mentenata facila, care sa ofere posibilitatea reincarcarii cu agent de stingere, repararea in caz de defect, inlocuiri de piese pe termen lung, pentru a prelungi astfel durata de viata a unei investitii destul de costisitoare.

 

Desi in majoritatea cazurilor aspectul economic devine cel mai relevant criteriu in alegerea furnizorului care pune la dispozitie si monteaza o astfel de instalatie, totusi acest criteriu trebuie totdeauna sa tina cont de celelate aspecte intrucat acest cumul de criterii are o influenta majora asupra costurilor pe termen lung.

 

Instalatiile pentru stins incendii la hote bucatarii trebuie sa fie adoptate pentru a proteja atat suprafata de gatire, in totalitate, cat si zona de aspiratie a hotei. Instalatiile pot fi activate pentru a stinge incendiul atat in mod automat prin sistemul de detectie, un aspect foarte important, intrucat in zona de gatire nu exista supraveghere umana permanenta, cat si prin activarea manuala a stingerii, la apasarea unui buton.

 

Instalatiile vor fi concepute si adoptate in functie de aparatura de gatit, amplasarea ei sub hota dar si in functie de suprafata totala a hotei, fiind extrem de importanta calcularea unei cantitati adecvate de agent de stingere din pentru Clasa K de incendiu. In functie de varianta constructiva a instalatiei, aceasta poate oferi semnal de stare pentru instalatiile de detectare, alarmare si limitare la incendiu din cadrul cladirii sau pot comanda oprirea gazelor.