Gestionarea instalatiei pentru stins incendii

Informatii esențiale pentru gestionarea instalatiilor pentru stins incendii din dotarea cladirilor

1. Cunoașterea tipurilor de sisteme si mecanismul de stingere a incendiilor

2. Inspecția și întreținerea periodică

3. Cunoașterea reglementărilor și normativelor legale aplicabile

4. Instruirea personalului desemnat si a celor care au acces in zonele protejate

5. Cunoasterea masurilor ce se impun in caz de acces, mentenanta, alarma, deversare gaz

6. Monitorizarea periodica și raportarea anomaliilor de functionare sau a defecțiunilor
 
Aceste informații sunt esențiale pentru o gestionare eficientă și sigură a instalațiilor pentru stingerea incendiilor. O persoană desemnată să îndeplinească acest rol trebuie să fie bine pregătită și să urmeze procedurile și reglementările corespunzătoare pentru a asigura functionarea in parametri optimi a sistemului de stins incendii si protecția vieților și bunurilor.
Gestionarea instalatiei pentru stins incendii

Responsabilitati beneficiari si persoane desemnate


Sistemul pentru detecția, alarmarea și stingerea incendiilor va fi exploatat în conformitate cu prevederile specifice din normativele pentru securitate la incendiu.

Conducerea instituției / societății, care deține instalația de stingere a incendiilor, trebuie să numească prin dispoziție scrisa, minim un responsabil pentru exploatarea instalației. Responsabilul desemnat are sarcina de a asigura efectuarea riguroasă, la timp, a controalelor și verificărilor periodice ale instalației și de a ține, la zi, REGISTRUL DE EVIDENTA, al tuturor evenimentelor ce privesc instalația.

În conformitate cu prevederile legislative în vigoare, instalațiile pentru detecția, alarmarea și stingerea incendiilor se verifică cel putin o dată pe an, de către o persoană fizică sau juridică, autorizată.

Se interzice efectuarea de modificări asupra incintei protejate. Orice modificare va anula proiectul instalației și poate face stingerea ineficientă. În incinta protejată nu se vor introduce obiecte, substanțe sau materiale ce pot schimba încadrarea de risc la incendiu.

În orice situație, asupra instalației intervin doar persoane autorizate. Orice intervenție asupra instalației sau a elementelor din componența acesteia, va fi consemnată în registrul de evidentă.

Beneficiarul se va asigura că persoanele care au acces în zona protejată și-au însușit aspectele importante privind funcționarea, utilizarea sistemului pentru detecție, alarmare și stingere incendii și cunosc ce masuri se vor lua în cazul apariției unui defect, alarmare, situație de incendiu sau deversare accidentală a substanței de stingere.

Exploatarea instalațiilor de stingere a incendiilor începe după recepția acestora și trebuie făcută pe întreaga perioadă de utilizare, asigurându-se permanent funcționarea lor la parametrii proiectați.

Beneficiarul trebuie să elaboreze și să aplice un program propriu de control și verificare periodică, pe baza proiectului, a documentelor și informațiilor primite de la executant.

Toate persoanele care au acces în incinta protejată sau în locația de amplasare a recipientelor cu substanță de stingere (dacă incintele diferă) vor fi informate și instruite privind funcționarea sistemului pentru detecție, alarmare și stingere incendii, dar și privind măsurile ce se vor lua în cazul apariției unui defect, alarmare, situație de incendiu sau deversare accidentală a substanței de stingere.